Falkirk wheel

2011.07.08. 16:13

Falkirk városkánál két fontos csatorna találkozik egymással. Az egyiket még a rómaiak a másikat pár száz éve építették. Szállítási és közlekedési céllal. A két csatorna Glasgowt és Edinbourghot (a két legjelentősebb északi városot) kötötte volna össze, csakhogy 24 méter szintkülönbség van a vízszintek között. Hagyományos zsiliprendszerrel ekkora különbséget csak nagyon költségesen tudtak volna megoldani. 2001ben megépült a Falkirk wheel, melynek működtetése szinte elenyésző energiát kíván csupán. Sokkal nagyobb turisztikai attrakció lett, mint amire számítottak építésekor. Ma a csatornákat főleg turisztikai céllal használják. Lehet lakó hajót bérelni és be lehet vele járni Skóciát.

Tegnap felültem egy Falkirkbe tartó vonatra. A pályaudvarról sétáltam a műtárgy felé, mikor is találkoztam egy helyi nénivel, aki megszólított. Elmesélte, hogy az unokájának van egy Magyar csoporttársa az óvodában, aki mindig ezt mondja: "boci, boci tarka". Megpróbáltam elmesélni a néninek, hogy miről is szól.

A kerék élőben is lenyűgöző volt. Részt vettem egy rövid hajókiránduláson, ami keretén belül kétszer is utaztam a kerékkel. Csupán 4 percig tart az átfordulás és zsilipelés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://orkney.blog.hu/api/trackback/id/tr713050790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kellecsa 2011.07.13. 21:37:46

Én Magdeburg környékén láttam átemelőművet. Nagyon izgalmasak, különösen a vízhordozó, csatornaszakasz-liftek tömítése, be és kirakodásnál.
A
süti beállítások módosítása